OVER DE GRESWAREN

Van brikkenbakkerij tot multifunctionele leefplek

Jarenlang was De Greswaren een belangrijk onderdeel van de Limburgse greswaren-industrie. Na een grootschalige opknapbeurt biedt de voormalige fabriek nu onderdak aan het Grescollege en een veelzijdige communityruimte.

Geschiedenis

Louis Timmermans start in 1890 een brikkenbakkerij aan de Keulseweg in Reuver. In 1899 volgt een (stoom)dakpannenfabriek. In 1901 volgt de bouw van een greswarenfabriek. Hier worden onder andere gresbuizen* gefabriceerd. Daar heeft het gebouw de huidige naam aan te danken. In 1905 worden de fabrieken overgenomen door de zwagers van Timmermans, Paul en Joseph Teeuwen uit Tegelen. Tot 2007 blijft de fabriek onder verschillende eigenaren (waaronder Redland en DSM) actief; vanaf dat moment verhuist de productie naar Panningen. In 2013 neemt gemeente Beesel het terrein en de gebouwen over. Dat vormt de start van de nieuwe wijk ‘Oppe Brik’.

Gresbuis | Rioolbuis van klei die na het bakken geglazuurd is.

Restauratie

Na jaren van intensief gebruik, is de oude greswarenfabriek helaas in verval geraakt. Restauratie en renovatie zijn hard nodig. Gelukkig zijn Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML), Provincie Limburg en Gemeente Beesel vastberaden het gebouw een tweede leven te geven. Met respect voor haar rijke verleden wordt De Greswaren opgeknapt tot een inspirerende locatie aan de rand van de duurzame wijk Oppe Brik. Vanaf 2019 vestigen verschillende verenigingen en ondernemers zich in het prachtige gebouw. Benieuwd naar wie zich al bij ons hebben aangesloten? Snappen we! Hier vind je een overzicht met onze bewoners en vrienden.

De oude bakovens zijn nog altijd terug te vinden in ons gebouw.
Ze doen nu dienst als overlegplekken in onze mooie lobby.
Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kom eens een kijkje nemen!

Grescollege

Ook BC Broekhin Jenaplan (Swalmen en Reuver) verhuist in 2019 naar het nieuwe onderkomen. De school krijgt een nieuwe naam die verwijst naar de rijke historie van het pand: het Grescollege. Bij het Grescollege staat omgevingsonderwijs centraal. Dat betekent dat de school zorgt voor een sterke verbondenheid met de regio. De school trekt er dus actief op uit, maar nodigt ondernemingen en verenigingen ook uit om zich in De Greswaren te vestigen. Zo vormt De Greswaren een plek waar onderwijs en maatschappij samenkomen, en waar kruisbestuiving plaatsvindt tussen jong talent en ervaren professional. Met de voeten in de klei, precies zoals het ooit was.

“Met de voeten in de klei, precies zoals het ooit was”

Menu